Thursday, January 15, 2015

Непалските портери и нивните помошници - Nepali porters and their helpers

Во 2005г. прогласени за најсилните луѓе во светот според Нат. Гео, непалските портери сеуште се борат со препреките кои им ги поставуваат Хималаите. Со развивањето на планинскиот туризам во Непал и портерите добиваат мал дел од финасискиот колач, освен како доставувачи на роба за локалните села сега се и неопходни членови на секоја експедиција. 

Во фотографиите подоле се портери од регионот на Лангтанг, доставувачи на намирници но и портери кои се членови на Кореанска експедиција за освојување на Черкори. Портерите на поголеми експедиции најчесто се помогнати и од магариња и коњи кои освен што служат за носење на товар, во снежни услови тие се користат за пробивањ и оформување на патеката.

(ENG) The strongest men on the planet, according to Nat. Geo. in 2005, the Nepali porters are still fighting against the nature in the high Himalayas

In the photos bellow you will se porters from the Langtang region in Nepal, suppling goods for the upper villages and also supporters of a Korean trekking expedition.

















No comments:

Post a Comment