Monday, January 5, 2015

Langtang Trail, Himalayas - Патеката до Кианџин Гумба

Тимот кој успешно го заврши Лангтанг Химал
Снежна олуја, минусни температури, метро длабок снег се само дел од предизвиците кои требаше да ги совладам за да стигнам до последната база Кианџин Гумба, Лангтанг Химал

Патеката е рај за документарните фотографи во зимскиот период ради номадите кој со своите коњи ги напуштаат огништа во селата кои се наоѓаат над 3000м надморска височина и се спуштаат во непалските висорамнини каде го поминуваат остатокот од зимата. Освен номадите додека ја искачував патеката до Черкори врвот бев придружуван од шерпаси кои беа на пат да го обезбедат прелазот до врвот Јала, но среќата не беше на наша страна зошто регионот кој го искачувавме беше зафатен од опасна снежна олуја и моравме неколку ноќи да поминеме во последното село-база и да чекаме стишување на бурата.

(ENG) Snow storm, temperatures bellow minus, one meter of snow, were just some of the challenges I had to cross so i can reach to Kyanjin Gumba, Langtang Himal

The trek is a paradise for documentary photographers in the winter period because of the Tibetan nomads who are abandoning their villages in the high parts of the trek and with their horses are going down to the lower parts where they are waiting for the warmer months. While i was trekking up towards the Tserko Ri I was accompanied by sherpa people that were on their way towards the Yala Peak to prepare the path to the top, but the luck wasn't on our side cause we were caught up by a snow storm and we had to spend few nights in the village and wait for better weather.

Селфи со шерпасот кој е на пат кон Јала Врвот

Водичот на мојата експедиција, Гијан Кхан Такури.

На пат кон висорамнините


Моментот кога ова прекрасно животно ми го попречи патот
Коњаницата го пробива патот кон Лангтанг после бурата

Шерпаси во борба со снежната олуја кон Гианџин Гумба

Портер го наоѓа својот пат кон Јала после првата станица на 7км од Лангтанг

Најголемата помош на секој авантурист на Хималаите



No comments:

Post a Comment